Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.
Tovább Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.
Tovább Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

A holland, aki megmentheti a Greenyardot

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A belga Greenyard zöldség-gyümölcsértékesítő és -feldolgozó vállalat a holland Marc Zwaaneveldet nevezte ki társ-vezérigazgatónak a korábbi vezető, Hein Deprez mellé. A hulladékgazdálkodási ágazatból érkező szakembertől konkrétan azt várják, hogy megmentse a Greenyardot a csődtől.
Tovább A holland, aki megmentheti a Greenyardot

Véget vetnének a szemetelők elleni szélmalomharcnak

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: 240 ezer önkéntes részvételével vette kezdetét az ország legnagyobb szemétszedő akciója, a TeSzedd! A „színfalak mögött” eközben egyre szélesebb körű összefogás van születőben, amely hosszú időre tenne rendet nemcsak a köztereken, hanem a fejekben is.
Tovább Véget vetnének a szemetelők elleni szélmalomharcnak

Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A foltokban lehulló intenzív csapadékra és az extrém melegekre a kímélő és nedvességmegőrző talajművelés lehet a válasz, miközben a klímaváltozás miatt a növénytermesztőket az egyre több, eddig leginkább a mediterrán éghajlaton őshonos rovarok elterjedése fenyegeti – hangzott el a K&H-ban rendezett, a hazai agrár- és élelmiszeripar legfontosabb szereplőinek fórumául szolgáló Agrár Klubon.
Tovább Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség

Nagyon kevés volt a csapadék

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, és az előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként. Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, és a héten is csak hétfőn és vasárnap lehet némi csapadékra számítani, pedig az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.
Tovább Nagyon kevés volt a csapadék

Ingyenes gyümölcsfaoltó tanfolyam a Füvészkertben

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Mindig is szívesen kipróbálta volna a gyümölcsfaoltást, de sosem tudta, hogyan fogjon hozzá? Itt az alkalom, a budapesti Füvészkertben március 23-án ingyen belevághat bárki: csak a belépőjegyet kell kifizetni, minden egyebet biztosítanak a szervezők. Persze aki szeretné a saját gyümölcsfáját oltani, annak sincs akadálya.
Tovább Ingyenes gyümölcsfaoltó tanfolyam a Füvészkertben

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.
Tovább A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Nyulak a Lurdy Házban

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Immár hagyomány, hogy a Lurdy Házban megrendezett macskakiállítással egy időben nyúlkiállítás is várja az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén sem volt ez másként, annak ellenére, hogy a nyulaknál már megkezdődött a tenyészszezon, így viszonylag korlátozott számban érkeztek a rendezvényre.
Tovább Nyulak a Lurdy Házban

Piacvédő intézkedésekre van szükség a tojáságazatban

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Termelői összefogással ugyan sikerült megakadályozni azokat a német nagyberuházásokat, amelyek tönkretették volna szinte a teljes hazai tojáságazatot, ugyanakkor az agrárium kis és közepes szereplőinek szükségük lenne nemzeti hatáskörben kialakított piacvédő intézkedésekre — mondta Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.
Tovább Piacvédő intézkedésekre van szükség a tojáságazatban