“Kimaxolt végtermék”: a szerves trágya mint jövedelemforrás

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Trágyából nem építhetünk várat. Legalábbis sokáig tartotta magát ez a közmondás, ám úgy fest, hogy mára nemigen állja meg a helyét – legalábbis nem mindenütt. A régi bölcsességet cáfolja az a technológia, amelyet a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. vásárolt meg és mű­ködtet.
Tovább “Kimaxolt végtermék”: a szerves trágya mint jövedelemforrás

Vidra kószált Békéscsaba belvárosában

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Egy, a kicsinyeivel ugrándozó vidramamát kapott lencsevégre egy szerencsés járókelő nemrég Békéscsaba belvárosában, az Élővíz-csatorna partján. Az állatok szemmel láthatóan jól érezték magukat a városi környezetben, a hóval nem törődve barangoltak a vízparton.
Tovább Vidra kószált Békéscsaba belvárosában

Növényvédelem és Brüsszel

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervről szavazott a Parlament a múlt héten. Ezen megfogalmazták elvárásaikat: Egyebek mellett hozzáférhetővé kellene tenni az engedélyezési folyamatban felhasznált tanulmányokat, a növényvédő szerekkel kapcsolatos adatszolgáltatásnak a hosszú távú mérgező hatásra is ki kellene terjednie.
Tovább Növényvédelem és Brüsszel

Kedvencek kedvence, a katalin-papagáj

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Az utóbbi években egyre inkább kiszorítja a hagyományosnak mondható hullámos és nimfapapagájt a katalin-papagáj, egyre gyakrabban kínálják eladásra e faj egyedeit úgy tenyésztők, mint díszállat-kereskedők. Ez, a mintegy 16 cm hosszúságú madár felettébb ellenálló, tartása, tenyésztése a kezdőknek is sok sikerélményt nyújthat.
Tovább Kedvencek kedvence, a katalin-papagáj

Megnyílt az újabb részleges felhívás a sovány tejpor értékesítési áráról

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A tej és tejtermékek piacának jelenlegi helyzete, vagyis az árak alakulása és az intervenciós készletek nagysága indokolttá teszi a sovány tejpor további mennyiségeinek a betárolási időpont módosítása általi értékesíthetővé tételét.
Tovább Megnyílt az újabb részleges felhívás a sovány tejpor értékesítési áráról

Szakértő: megfelelő szabályozás kellene a drónok használatához

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke szerint megfelelő szabályozás kellene a drónok biztonságos használatához - erről Pál Károly beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.
Tovább Szakértő: megfelelő szabályozás kellene a drónok használatához

Az almasűrítmény globális hiányának kilátásai

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A bőséges európai almatermés és annak a ténynek az ismeretében, hogy a feldolgozók még mindig dolgoznak fel almát, valószínűtlennek tűnik, hogy gond lenne az almasűrítmény-piacon. Egyes elemzések szerint azonban 2019 második negyedévétől viszonylag szűkös lesz az ellátás.
Tovább Az almasűrítmény globális hiányának kilátásai

Kevesebb feketén foglalkoztatott volt a mezőgazdaságban

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Munkaügyi szabálytalanságot találtak a vizsgált 13 316 munkáltató 70 százalékánál, az ellenőrzött több mint 54 ezer munkavállalónak pedig a 68 százalékánál a 2018 első kilenc hónapjában tartott ellenőrzéseken, a legtöbb jogsértés a feketefoglalkoztatásból adódott – ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya.
Tovább Kevesebb feketén foglalkoztatott volt a mezőgazdaságban