Már lehet pályázni a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elnyerésére

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: Megjelent az Agrárminisztérium pályázati felhívása a 2019. évi Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elnyerésére. A tárca jogelődje még 2005-ben hozta létre a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat (MAMD), amely célja azon hazai agrárgazdasági szervezetek országos szintű elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során elkötelezettek a minőség ügye iránt. Továbbá kiemelt fontosságot tulajdonítanak a minőségi munkavégzésnek, az egyenletesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatás nyújtásának.
Tovább Már lehet pályázni a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elnyerésére

Felkarolják a zártkertek fejlesztését az önkormányzatok

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: Országszerte mintegy 140 hektárnyi, korábban elhanyagolt szőlős- és gyümölcsöskert újulhatott meg az elmúlt három évben, sorra kapnak rendezett külsőt az elhanyagolt parcellák. A fejlesztéshez az önkormányzatok 2018-tól önálló programon keresztül nyerhetnek támogatást. Az első, zártkertek fejlesztését célzó pályázaton háromszoros volt a túljelentkezés.
Tovább Felkarolják a zártkertek fejlesztését az önkormányzatok

Egy finn újdonság: gabonavető gépkombináció műveletkapcsolásokkal

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: Egy modern gabonavető gépkombináció fejlesztésekor a hatékonyság és az automatizálás növelése a két legfontosabb terület. Az új fejlesztésű alkalmazásoknál viszonylag egyszerű megoldásokra törekednek, valamint képesnek kell lenniük a megbízható munkaminőségi mutatók biztosítására. Anyagunkban egy finn fejlesztésről olvashatnak, amely művelet-összevonásával növeli a vetéstechnológia hatékonyságát.
Tovább Egy finn újdonság: gabonavető gépkombináció műveletkapcsolásokkal

A teljes idei nyereséget szétosztják a tejtermelők között

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: A dán Arla Foods nevű vállalatot 100 százalékban a tejtermelő tagok tulajdonolják, és ez most nagy előnnyel járt. A jelenlegi aszályra ugyanis érzékenyen reagált a felvásárló: úgy határozott, idén lemond a nyereségről a tagok javára, így mintegy 300 millió eurót osztanak szét közöttük.
Tovább A teljes idei nyereséget szétosztják a tejtermelők között

Fordítanának egyet a szója áfáján is

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: Az Agrárminisztérium (AM) – a gabonafélékhez hasonlóan – a fordított áfa bevezetését kezdeményezi a szójára vonatkozóan a Magyarországon megtermett GMO-mentes szója hazai felhasználásának elősegítése érdekében – mondta Nagy István agrárminiszter egy szakmai rendezvényen Homorúdon a szaktárca közleménye szerint.
Tovább Fordítanának egyet a szója áfáján is

Láttuk a jövőt a szántóföldön

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: A Fendt – SAATEN-UNION gyakorlati bemutatójára 2018. augusztus 23-án került sor Würzburg mellett, Wadenbrunn térségben. Kereken 110 Fendt traktort és egyéb önjáró gépet tekinthettek meg az érdeklődők, melyek egytől-egyig igazodtak a rendezvény mottójához: “Jövő a szántóföldön”.
Tovább Láttuk a jövőt a szántóföldön

12 milliárd dollárral kompenzálják a megtorló vámtarifák romboló hatását

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: A világ legfejlettebb húsz országának (G20) mezőgazdasági miniszterei közös nyilatkozatban ítélték el a szabadkereskedelmet gátló protekcionizmus, vagyis a korlátozott kereskedelem felerősödését. A Buenos Airesben tartott ülésen a fórum résztvevői egyben megerősítették azt az elkötelezettségüket, hogy nem gördítenek felesleges akadályokat a kereskedelem elé.
Tovább 12 milliárd dollárral kompenzálják a megtorló vámtarifák romboló hatását

Hazai kezekből az EU-hoz kerül az állattenyésztés szabályozása

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: Az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően 2018. november 1-től az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés szervezésének szabályozása. Hol tart most az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig az új állattenyésztési törvény? Anyagunkból kiderül.
Tovább Hazai kezekből az EU-hoz kerül az állattenyésztés szabályozása

Félmilliárd forintból épült meg a Montág-pusztai állattartó telep

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magro :: Közel félmilliárd forintból építettek állattartó telepet a Makó melletti Montág-pusztán, ahol egy 700 szürkemarhából álló törzstenyészet jött létre. Ezzel a Körös-Maros Nemzeti Park állományával együtt az egyik legnagyobb állománnyal rendelkeznek. A Montág-pusztai állattartó telep elsődleges feladata a génmegőrzés.
Tovább Félmilliárd forintból épült meg a Montág-pusztai állattartó telep