Ez az óriási üvegház olyan hosszú, mint tíz focipálya (videó)

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Mintegy 150 millió paradicsomot termelnek évente egy brit üvegházban speciális LED lámpák, és méhek segítségével. A növények egy kilométer hosszan helyezkednek el, amely tíz focipálya hosszméreténk felel meg.
Tovább Ez az óriási üvegház olyan hosszú, mint tíz focipálya (videó)

Az USA már a mezõgazdasági termékek vámjáról tárgyalna az unióval

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Donald Trump amerikai elnök nem csak az Egyesült Államok iparát, de a mezõgazdaságát is védené, ezért Európával szemben is tárgyalásokba kezdene a vámok nagyságáról. Az EU erre nem hajlandó, amíg az acélra és alumíniumra kirótt büntetõ tarifák érvényben vannak, sõt, újabb fenyegetések érkeznek az autóipari termékek megsarcolására is.
Tovább Az USA már a mezõgazdasági termékek vámjáról tárgyalna az unióval

Olajtök: hol fél millió a tiszta haszon, hol meg ráfizetéses

agrár mezőgazdaság gazda hírek
Agrárszektor :: Voltak nagy évei az olajtöknek, de sajnos legalább ennyi gyenge eredményt hozó évjárata is. A hazai termésmennyiség extrém ingadozása mellett a mag ára is ugyanígy viselkedik - sajnos nem feltétlenül egymással összhangban. Hiába a nemzetközi elemzések a tökmagolaj felhasználásának várható globális megugrásáról, ez nem vigasztalja a stabil bevételre vágyó gazdákat.
Tovább Olajtök: hol fél millió a tiszta haszon, hol meg ráfizetéses

Újabb tízmilliárdok az öntözés fejlesztésére

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Több tízmilliárd forintnyi új forrást különít el a kormány öntözésfejlesztésre a 2020-2030 közötti idõszakra korábban megszavazott, 17 milliárd forintos éves kereten felül. A napokban megjelent kormányhatározatban konkrét feladatokat jelöltek meg, amelyekre az új összeget fel lehet használni.
Tovább Újabb tízmilliárdok az öntözés fejlesztésére

Három AGRYA-projekt népszerûsíti a kistelepülési életformát

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: "Vidéki élet, fiatalok vidéken" elnevezésû programcsomagot indít az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A kezdeményezések között a Vesd bele magad!, a Virtuális Falu és a Vidék Kaland program szerepel. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg, de céljuk a hagyományos kistelepülési életforma támogatása, illetve népszerûsítése.
Tovább Három AGRYA-projekt népszerûsíti a kistelepülési életformát

Óriási a baj a magyar almákkal: nem csak az árakkal van gond

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Az egy évvel ezelõttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon, a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hûtõházakból az étkezési alma. A minõség romlása miatt a nagy tételek ráadásul már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak.
Tovább Óriási a baj a magyar almákkal: nem csak az árakkal van gond

Korszerûsítés, energiahatékonyság: 23 milliárd forintnak még nincs gazdája!

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett energia-hatékonyságot javító pályázat keretében sokféle korszerûsítési projekt megvalósítható. Épületek, épületgépészeti megoldások, energiaforrások cseréje vagy kiépítése valósulhat meg. A kiírók kertészetek, állattenyésztõk, élelmiszeripari vállalkozások és borászatok jelentkezését várják. A pályázat most is nyitva áll.
Tovább Korszerûsítés, energiahatékonyság: 23 milliárd forintnak még nincs gazdája!

Ausztrália kiszáradt: se kenyér, se takarmány

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A világ 15 legmelegebb helye ma Ausztráliában található. Az elmúlt napokban a legmagasabb hõmérsékleti érték 49,1 fok volt, amit a kontinens déli területein mértek. 50 fokos hõségre utoljára 1998-ban és 1960-ban volt példa az országban. A szokatlan meleg hónapok óta tart, és rendkívül megviseli a mezõgazdaságot.
Tovább Ausztrália kiszáradt: se kenyér, se takarmány

Katasztrófát hozna a tejpiacon egy “kemény” Brexit

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Kedden megnõtt az esélye a kemény Brexitnek, bár azt a forgatókönyvet sem zárhatjuk ki, hogy új népszavazást írnak ki a britek az unióból való kilépés ügyében. A határellenõrzés terheléses tesztje és a pánikot keltõ vészforgatókönyvek talán mind azt a célt szolgálják, hogy Anglia népe újragondolja a dolgot. Legutóbb az európai tejipar kongatta meg a vészharangot, teljesen jogosan. Egy kemény Brexit katasztrofális helyzetet idézne elõ nemcsak Angliában, de Európa 27 tagállamában is.
Tovább Katasztrófát hozna a tejpiacon egy “kemény” Brexit