Állatkínzás miatt rács mögé került az elsõ sertéstartó

agrár mezőgazdaság gazda hírek
Agrárszektor :: Többször is álltak már nagyüzemi állattartók, sõt állatvédõk is a bíróság elõtt, de komoly ítélet eddig még egyik oldalon sem született Németországban. Még a tojásbáróként elhíresült, Magyarországon is próbálkozó, bajor Stefan Pohlmann is megúszta eddig a felelõsségre vonást. Most azonban fordulni látszik a kocka: meghozták az elsõ elmarasztaló ítéletet.
Tovább Állatkínzás miatt rács mögé került az elsõ sertéstartó

Soha nem látott kártevõk lephetik el az országot: így védekezhetnek ellenük a termelõk

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A foltokban lehulló intenzív csapadékra és az extrém melegekre a kímélõ és nedvességmegõrzõ talajmûvelés lehet a válasz. A klímaváltozás miatt ugyanakkor egyre több, eddig leginkább a mediterrán éghajlaton õshonos rovar elterjedése fenyegeti a növénytermesztõket – írja közleményében a K&H Bank.
Tovább Soha nem látott kártevõk lephetik el az országot: így védekezhetnek ellenük a termelõk

Százezerbe kerülhet az adatszolgáltatás elmulasztása, félmillióba a trágyázási hiba!

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és állattartóknak különösen figyelniük kell a kikerülõ nitrát mennyiségére. Márpedig az ország háromnegyede ebbe a kategóriába tartozik. Röviden összefoglaljuk, mi mindenre kell ügyelni az ilyen területeken.
Tovább Százezerbe kerülhet az adatszolgáltatás elmulasztása, félmillióba a trágyázási hiba!

Szarvasgombagyûjtõk figyelem! Fontos határidõ közeledik

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A hatályos jogszabályi elõírások alapján szarvasgombát gyûjteni csak érvényes gyûjtési napló birtokában lehet. A gyûjtõknek a 2019 elõtt kiállított gyûjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hivatal május elsõ hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.
Tovább Szarvasgombagyûjtõk figyelem! Fontos határidõ közeledik

Fénysebességre kapcsoltak a kínai csirkehústermelõk

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A húspiacon szinte egymást követik a járványos megbetegedések, hol a madárinfluenzától, hol a sertéspestistõl, hol a kéknyekv-betegségtõl hangos a sajtó - mindez alaposan befolyásolja a fogyasztói preferenciákat. Még szerencse, hogy ezek sosem egyszerre következnek be, így mindig van egy faj, amelyiknek a húsával a másik helyettesíthetõ. Ez történik most Kínában is.
Tovább Fénysebességre kapcsoltak a kínai csirkehústermelõk

Folytatódik a pusztító aszály Ausztráliában

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Továbbra is rosszak a kilátások Ausztráliában. A tavaly óta tartó szárazság visszavetette a szénahozamokat és a gabonatermést, ami lecsökkentette és megdrágította a rendelkezésre álló takarmányt. A szépen meglódult kínai marhahúsvásárlás így bizonyára meg fog torpanni - vélekednek az amerikai mezõgazdasági minisztérium (USDA) szakemberei.
Tovább Folytatódik a pusztító aszály Ausztráliában

Mínuszok és esõ: ilyen idõjárásra készülj a héten

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Kisebb lehûlés várható a jövõ héten: a leghidegebb órákban mínuszok is lesznek, de sok lesz a napsütés és a maximumok többfelé 15 fok körül alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésébõl, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
Tovább Mínuszok és esõ: ilyen idõjárásra készülj a héten

Nagyot ígért Kína az USA-nak, de képes lesz-e betartani?

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Miután Kínában tombol az afrikai sertéspestis, és emiatt fogy az állatállomány, kérdésessé vált, vajon képes-e az ország annyi szóját vásárolni, mint amennyit ígért az USA-nak. Pedig ez az ütõkártya Peking számára is fontos a kereskedelmi tárgyalásokon, hiszen õ vette fel az USA gabona- és olajosmag-exportjának csaknem 40 százalékát a vámháború kitörése elõtt. Az cnbc.com elemzését szemlézzük.
Tovább Nagyot ígért Kína az USA-nak, de képes lesz-e betartani?

Világraszóló felfedezés az állattenyésztésben: fél évszázados spermából születtek utódok

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A világ legrégebbi, 50 éve lefagyasztott spermájával ugyanolyan sikeresen termékenyítettek meg merinó juhokat Ausztráliában, mint frissen lefagyasztott hímivarsejtekkel - jelentette be vasárnap a Sydney-i Egyetem.
Tovább Világraszóló felfedezés az állattenyésztésben: fél évszázados spermából születtek utódok