Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.
Tovább Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Új Hardi NAVIGATOR Classic – egy ismert gép sokkal modernebb köntösben

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agroinform :: Európa több országában, így Magyarországon is a Hardi NAVIGATOR az egyik legnépszerűbb vontatott szántóföldi permetezőgép-család a gazdák körében, amely most a NAVIGATOR classic típussal bővül. A NAVIGATOR classic megújult műszaki megoldásokkal egy stabil gépet biztosít az igényes kis-közepes gazdaságoknak.
Tovább Új Hardi NAVIGATOR Classic – egy ismert gép sokkal modernebb köntösben

Meglepõ adat: a lepárlóberendezések kétharmada nincs használatban

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: Érdekes anomáliákat fedezett fel a Pálinka Nemzeti Tanács a magánfõzésrõl szóló 2018-as adóhatósági adatokban. Ezekbõl ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilván tartott több, mint húszezer magánfõzésre szolgáló lepárlókészülékbõl csak hétezret használtak 2018-ban, és ezeken összesen 115 ezer liter magánfõzött párlat készült – készülékenként átlagosan 16 liter. A legtöbb új berendezést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jegyezték be tavaly, de itt fõzték a legkevesebb magánfõzött párlatot is.
Tovább Meglepõ adat: a lepárlóberendezések kétharmada nincs használatban

Még nem lehet drónnal permetezni

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.
Tovább Még nem lehet drónnal permetezni

EU-engedély két bio növényvédő szernek

agrár mezőgazdaság gazda hírek

AgrárUnió :: Az EU hivatalosan is engedélyt adott a BASF új bio rovarirtó szerének, a Beauveria bassiana PPRI 5339 törzsének, a Verdera finn cég bio gombaölője, a Clonostachys rosea J1446 törzse (eredetileg a Gliocladium catenulatum J1446 törzseként hagyták jóvá) engedélyét pedig megújította.
Tovább EU-engedély két bio növényvédő szernek

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Magyarmezőgazdaság :: Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.
Tovább Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Ha így megy tovább, eltûnik a magyar hagyma

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárszektor :: A vöröshagyma-típusok termõterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban ugyanis mindössze 1470 hektáron termesztették a növényt. Magyarországon megoldható lenne a gazdaságos hagymatermesztés, a magyar vöröshagyma versenyképességének javításához azonban a hazai tárolókapacitás növelésére van szükség.
Tovább Ha így megy tovább, eltûnik a magyar hagyma