Paul McCartney megmentett egy tragikus sorsú tehenetAgrárszektor :: Kis híján súlyos következménye lett annak, hogy egy tehén a közelmúltban átsétált Bulgáriából Szerbiába. Az állat ugyan magától visszatért, de az Európai Uniós szabályok szerint le kellett volna ölni, mivel ez esetben állategészségügyi dokumentumokra lett volna szükség ahhoz, hogy mentességét igazolni lehessen az állatbetegségektől. Komoly kampány indult a tehén megmentésére, amelyhez Paul McCartney is csatlakozott, így az állat végül mégis hazatérhet gazdájához.
Tovább Paul McCartney megmentett egy tragikus sorsú tehenet

Meggypiac: az Érdi bőtermő már megrepedtAgrárszektor :: Az ország szinte minden jelentős meggytermelő régiójában számottevő mennyiségű csapadék hullott, illetve gyakori az eső, ami tartós vízborítást eredményez. A gombabetegségek jelenleg még nem okoznak problémát, de az Érdi bőtermő gyümölcshúsa felpuhult, felhígult, ami jelentős részben alkalmatlanná teszi konzerv- és hűtőipari feldolgozásra – áll a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint 
az ÉKASZ (Alma Terméktanács) jelentésében.
Tovább Meggypiac: az Érdi bőtermő már megrepedt

Brutálisan csökkentheti a zöldségkínálatot az éghajlatváltozásAgrárszektor :: Több mint egyharmaddal csökkenhet a világ zöldségkínálata 2050-re az egyre drasztikusabb éghajlatváltozás miatt. Miközben folyamatosan nő azoknak a száma, akik az egészséges élelmiszerek felé nyitnak, a növekvő hőmérséklet és a komoly problémát jelentő vízhiány miatt a kulcsfontosságú növényi összetevők kínálata szűkülhet a világpiacon.
Tovább Brutálisan csökkentheti a zöldségkínálatot az éghajlatváltozás

Megvan már a zöldtrágyavetőmag?Agrárszektor :: Az első nagy keresleti boom már véget ért, a következő az aratás után várható – közli az agrárszektor.hu-val a Lajtamag Kft. termeltetési és kereskedelmi vezetője, Réder Richárd. Pillanatnyilag az árpáért, a repcéért és a búzáért aggódnak a termelők, most nem a másodvetésen jár az eszük. Pedig hamarosan annak is eljön az ideje.
Tovább Megvan már a zöldtrágyavetőmag?

Egyre szélesebb a hibridkalászosok kínálata (X)Agrárszektor :: Május végén Hantoson és Fábiánsebestyénben mutatkoztak be a Rapool Hungária Kft. és a Saaten-Union Hungária Kft. őszi vetésű hibridjei. A repce mellett már búzából, árpából és rozsból is egyre több hibrid érhető el a magyar piacon. A kalászos fajokat ősztől a HySEED márkanév alatt forgalmazzák.
Tovább Egyre szélesebb a hibridkalászosok kínálata (X)

Idén decemberben véget ér a fordított adózásAgrárszektor :: 12 évvel ezelőtt a hulladékiparban, majd 10 éve az építőiparban indult el elsőként a fordított adózás. A nehezen azonosítható anyagok fiktív mozgatása azonban nemcsak ezekben a szektorokban volt jellemző, hanem a terménykereskedelemben is. Ezért 2012 júliusában a mezőgazdaságban is bevezették a fordított áfát. Hatására az adócsalások látványosan visszaszorultak. A sajátos adófizetési rendszer azonban idén decemberben lejár.
Tovább Idén decemberben véget ér a fordított adózás

Veszélyes sertéspestis: új határozatot adott ki az országos főállatorvosAgrárszektor :: Új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon az afrikai sertéspestis (ASP) hatékonyabb kezelése érdekében. A jogszabály számos változást tartalmaz, és az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjed.
Tovább Veszélyes sertéspestis: új határozatot adott ki az országos főállatorvos

Jövő héten végre jön a száraz idő: van ahol már késő?Agrárszektor :: Ezen a héten még sok felhő, többszöri eső, zápor, zivatar várható, de már kevesebb mennyiségben, mint eddig. Úgy tűnik azonban, hogy a jövő héten végre szárazra fordul majd az idő, ami azt jelenti, hogy újra lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal.
Tovább Jövő héten végre jön a száraz idő: van ahol már késő?

Elindul az oktatás a ménesbirtokonAgrárszektor :: A magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére. Az új szarvasmarhatelepre idén 7 milliárd, az új ipartelepre 5 milliárd forintot szánnak. A gazdaságban 425 embernek adnak munkát, de az igazi cél az volt, hogy olyan csúcstechnikával lássák el, amelyik a fiatalok számára is az újdonság erejével hat, és a jövő technikai kihívásaira készíti fel őket.
Tovább Elindul az oktatás a ménesbirtokon

Megduplázza veszprémi kapacitásait a PannontejAgrárszektor :: Több milliárd forintos beruházással megduplázza veszprémi üzeme gyártókapacitását a francia érdekeltségű Pannontej Zrt. A vállalat egyik legnagyobb globális innovációs és fejlesztési központját telepíti a városba, így Csehországból ide kerül a Savencia-csoport panírozott specialitásainak gyártása.
Tovább Megduplázza veszprémi kapacitásait a Pannontej

A környezetvédelem és a generációváltás is álom marad?Agrárszektor :: Elkezdődött az Európai Parlamentben az új Közös Agrárpolitika (KAP) vitája. Az agrárminiszterek strasbourgi tanácskozásán hevesen kritizálták a költségvetési megszorításokat, azonkívül a bürokrácia növekedésétől tartottak az új rendszerben. Eközben a Farm Europe elemzői rámutattak: sem a környezetvédelem, sem a fiatalok nem fognak jól járni az új játékszabályokkal.
Tovább A környezetvédelem és a generációváltás is álom marad?

Viharok után és aratás előtt – Nyugat-MagyarországAgrárszektor :: Az agrárszektor.hu felkerekedett, hogy a viharok után szembesüljön az őszi kultúrák állapotával. A látogatás apropóját a sárvári kalászos és repcebemutató adta, amelyet a Dr. Szabó Agrokémiai Kft., a Carmeuse Hungária Kft., a Caussade Semences Hungary Kft., a Kuhn Center Magyarország Kft. és a Saaten-Union Hungaria Kft. szervezett. Nemcsak a sárvári Varga Ferenc tábláit jártuk be, de Kesik Péter gazdálkodó kalauzolásával Beled környékét is szemügyre vettük.
Tovább Viharok után és aratás előtt – Nyugat-Magyarország

Több szövetségessel tízmilliárd euróért szállunk ringbeAgrárszektor :: Tíz közép- és kelet-európai ország írt alá nyilatkozatot együttműködésükről a mezőgazdasági innovációra lehívható uniós pénzek arányának növelése érdekében. Brüsszel a 2021-2027 közötti új költségvetési ciklusban 10 milliárd eurót különítene el agrárinnovációs célokra.
Tovább Több szövetségessel tízmilliárd euróért szállunk ringbe

Fél milió forint is lehet a halvédelmi bírságAgrárszektor :: Csupán az év első öt hónapjában több mint 4 millió forint halvédelmi bírságot szabott már ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Nemcsak a szabálytalanul horgászók ellen lépnek fel, de a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek nyomon követhetőségét is ellenőrzik, és kétely esetén szintén halvédelmi bírsággal büntetnek.
Tovább Fél milió forint is lehet a halvédelmi bírság

Jövőre ismét 350 millió tonna fölé ugrik a világ szójatermeléseAgrárszektor :: Átmeneti lehet az idei termelés-visszaesés ebből az olajos magból. Ha Argentína megrázza magát, és Brazília ugyanúgy folytatja a növekedést, mint idén, akkor jövőre újabb rekord elé nézhetünk. Ez nem feltétlenül jó hír a magyar gazdáknak.
Tovább Jövőre ismét 350 millió tonna fölé ugrik a világ szójatermelése