Itt a vészhelyzet! – Sertéspestises vaddisznót találtak MagyarországonAgrárszektor :: Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki egy Heves megyében talált vaddisznó tetemében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyik, de a hatóság már megtette a szükséges intézkedéseket. A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók, de a vírus súlyos gazdasági károkat okozhat.
Tovább Itt a vészhelyzet! – Sertéspestises vaddisznót találtak Magyarországon

Trump megállíthatatlan: földindulás jöhet az amerikai vágóhidakonAgrárszektor :: Drasztikusan növelné legújabb javaslatával a sertések vágási sebességet az amerikai vágóhidakon Donald Trump, az USA elnöke. A változtatással egyes vélemények szerint a hús- és a csomagolóipari cégeknek kedveznének, mások viszont úgy vélik, hogy az elképzelések veszélyeztethetik az élelmiszerbiztonságot és a húsipari dolgozók egészségét, emellett pedig állatjóléti aggályokat is felvetnek.
Tovább Trump megállíthatatlan: földindulás jöhet az amerikai vágóhidakon

Melyik fafaj bírja legjobban a klímaváltozást?Agrárszektor :: Magyarország területének nagy része az erdősztyepp klímába esik, ami erdészeti célra a legkevésbé hasznosítható. Ezzel szemben domb- hegyvidékeink kedvezőek számos fafaj számára. Az éghajlat egy változékony rendszer, amihez az erdőtelepítésekkel nehéz alkalmazkodni, hiszen nem látunk évtizedekre előre. Õshonos fajokkal nagyobb biztonsággal érhetünk el tartós eredményt.
Tovább Melyik fafaj bírja legjobban a klímaváltozást?

Brutális bűnözés: hiába emelnek erődítményeket, rettegnek a farmokonAgrárszektor :: Soha nem látott méreteket öltött a vidéki bűnözés az Egyesült Királyságban. A statisztikákban a jármű-, a szerszám- és a készpénzlopások vezetnek, de beszámoltak olyan esetről is, ahol machetével terrorizáltak mezőgazdaságban dolgozó családokat. A probléma olyan méretűre nőtte ki magát, hogy az Egyesült Királyságban a Brexit hatásaival azonos szinten kezelik.
Tovább Brutális bűnözés: hiába emelnek erődítményeket, rettegnek a farmokon

Rovarroham a szántókon – országos körképAgrárszektor :: A búza a víznyomásos foltokban kipusztult, de országos léptékben kicsi a kár. Az állományok erősek, szépek, jó termést ígérnek. A repce sokkal heterogénebb állapotban van, és rovarok rohamozzák. Aki tavasszal nem regulátorozott, most rosszabbul áll. A tavaszi vetési munkák meglehetősen szétcsúsztak.
Tovább Rovarroham a szántókon – országos körkép

Arra kell felkészülni, hogy idén csökken a tejárAgrárszektor :: Árcsökkenésre kell számítani az uniós tejpiacon idén a Takarék Csoport agrárigazgatóságának elemzése szerint. A világpiacon a fogyasztás és a feldolgozás növekvő pályán van, de a versenyképesség javításáért jócskán van még tennivaló Magyarországon és az Európai Unióban is.
Tovább Arra kell felkészülni, hogy idén csökken a tejár

Megugrott a lombtrágyák és biostimulátorok iránti igényAgrárszektor :: Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb statisztika jelentése arról tanúskodik, hogy megkedvelték a gazdák a lombtrágyákat, növénykondícionálókat és biológiai készítményeket. Ezek fogytak tavaly a legnagyobb mennyiségben, miközben értékben még mindig a legkisebb szegmenst képviselik a növényvédő szerek piacán.
Tovább Megugrott a lombtrágyák és biostimulátorok iránti igény

Három nagy kihívás, ami megrángathatja a sertéshús árátAgrárszektor :: A magyar sertéspiaci árak teljes egészében lekövetik a németországit. Ott pedig kezdetét vette néhány olyan folyamat, ami lényeges hatással lesz az árak alakulására. Nagy kérdés az, hogy a hazai termelők miképpen tudnak majd reagálni a változásokra. Sajnos nemcsak a német reformok árnövelő hatására kell készülni, hanem az előírások begyűrűzésére, vagy a sertéspestis árleszorító hatására is.
Tovább Három nagy kihívás, ami megrángathatja a sertéshús árát

Vigyázat: arzénos rizs a polcainkon!Agrárszektor :: Arzénnal szennyezett rizst, illetve puffasztott rizstermékeket talált a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországon. A szennyezőanyag csak súrolta az európai uniós határértéket – közölte az egyesület az MTI-vel. Arzén az összes vizsgált termékben jelen volt, míg a higany, a kadmium és az ólom ritkábban fordult elő.
Tovább Vigyázat: arzénos rizs a polcainkon!

Nem lehet elég korán kezdeni – tudatos fogyasztók nevelése az iskolákbanAgrárszektor :: A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja a hazai termékekbe vetett bizalom erősítése már egészen fiatalon. Helyi termelőket és termékeket mutattak be az iskolákban, és az egészséges táplálkozásról tartottak előadást az ország minden megyéjében. Az akció sikeresnek bizonyult, hamarosan az óvodákban folytatódik a tudatos fogyasztók nevelése.
Tovább Nem lehet elég korán kezdeni – tudatos fogyasztók nevelése az iskolákban

Végre a mezőgazdaságnak is kedvez az időjárásAgrárszektor :: A felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az elmúlt két hét, az átlagosnál szárazabb, és melegebb időjárási viszonyai mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, és a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent. Ez a tendencia a következő időszakban is folytatódik, így a vegetáció továbbra is gyorsan fejlődik, és kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.
Tovább Végre a mezőgazdaságnak is kedvez az időjárás